Friday 9 May 2014

Gluten free buckwheat and blueberry pancakes/Pancakes sans gluten au sarrasin et aux bleuets


(En français plus bas)

When I went gluten free, I suddenly wondered what I would eat for breakfast, since almost every bread, crêpe or pancake is made of wheat flour.  I was already making these pancakes with regular flour and they were my favorites; so I decided to create a gluten free version. They're not only super delicious, they're also very healthy.  And the addition of arrowroot brings some extra moisture, so they're not as dry as your regular buckwheat pancake.  These keep well for up to two days in the fridge, in a covered plastic container.

Makes 12 pancakes

- 1 cup (160g) buckwheat flour
- ½ cup (80g) brown rice flour
- 3 tbsp arrowroot
- 2 tbsp flaxseed meal
- 1½ tsp baking powder
- ¼ heaped tsp salt
- 2 eggs
- 3 tbsp coconut sugar
- 3 tbsp vegetable oil of your choice
- ½ tsp vanilla
- 1½ cup (375ml) non dairy milk of your choice
- 1 cup (the equivalent of a 250ml measure) frozen wild blueberries

Combine dry ingredients, from buckwheat flour to salt.  Keep aside.

In a large bowl, beat the two eggs with the coconut sugar.  Add the vegetable oil, vanilla and non dairy milk and mix well. (First add 1¼ cup of milk, see consistency and add the rest if necessary.)

Add all dry ingredients and whisk thoroughly.

Mix in the blueberries delicately, with a spatula, and let the batter rest for 10 minutes.

In a non-stick pan, over medium-low heat, make 4 inches (10cm) pancakes.

The batter may be a little thick and you may need to spread it a bit with the back of the ladle.

These pancakes freeze well with a piece of parchment paper between each.




Have you tried this recipe? Please share your thoughts with us and our readers!





Lorsque j'ai décidé de bannir le gluten de mon alimentation, je me suis soudain demandé ce que j'allais bien pouvoir manger pour le petit déjeuner.  En effet, à peu près tous les pains, crêpes et pancakes sont faits à base de farine de blé.  Je faisais déjà ces pancakes avec de la farine régulière et c'étaient mes préférés; j'ai donc décidé d'en créer une version sans gluten.  Non seulement sont-ils super délicieux, ils sont également très santé.  Aussi, si la plupart des pancakes à base de farine de sarrasin ont tendance à être secs, ce n'est pas le cas de ceux-ci, que l'ajout d'arrowroot rend moelleux à souhait.  Vous pourrez les conserver deux jours, au frigo, dans un contenant de plastique couvert hermétiquement.

Donne 12 pancakes

- 1 tasse (160g) de farine de sarrasin
- ½ tasse (80g) de farine de riz brun
- 3 c. à soupe d'arrowroot
- 2 c. à soupe de lin moulu 
- 1½ c. à thé (cc) de levure chimique
- ¼ c. à thé (cc) comble de sel 
- 2 oeufs
- 3 c. à soupe de sucre de coco
- 3 c. à soupe d'huile végétale de votre choix
- ½ c. à thé (cc) de vanille
- 1½ tasse (375ml) de lait végétal de votre choix
- 1 tasse (l'équivalent d'une mesure de 250ml) de bleuets (myrtilles) sauvages surgelés


Bien tamiser tous les ingrédients secs, de la farine de sarrasin au sel.  Réserver.

Dans un grand bol, battre les deux oeufs avec le sucre de coco.  Ajouter l'huile,  la vanille et le lait végétal et bien mélanger.  (Commencer par utiliser 1¼ tasse de lait, voir la consistence et ajouter le reste si nécessaire.)

Incorporer les ingrédients secs et bien battre au fouet.

Incorporer délicatement les bleuets à l'aide d'une spatule et laisser la pâte reposer 10 minutes.

Dans un poêlon antiadhésif, sur feu moyen-doux, faire des pancakes d'environ 10 centimètres de diamètre.

Il se pourrait que la pâte soit un peu épaisse et que vous ayez besoin de l'étaler légèrement avec le dos de la louche.

Ces pancakes se congèlent très bien avec une feuille de papier parchemin entre chacun.


Vous avez essayé cette recette?  Faites-nous part de votre appréciation!




6 comments:

  1. These look sooo good! Can't wait to try!!

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    1. Let me know how they turned out. Thanks for visiting!:-)

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  2. Miam!!! Really awesome pancakes...I love it when the bleuberry exploses in my mouth...;))))) They are not dry at all. Thanks for this excellent recipe. Marie-Johanne

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    1. I'm glad you enjoyed them! Thanks for your comment!:-)

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  3. J'adore ces pancakes
    Ils sont magnifiques
    Merci pour le partage de cette recette

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